Montaj Parchet Laminat si Plinte in 6 Etape

Montajul incepe din magazinul de parchet laminat si plinte

Ești pasionat de amenajarea casei si vrei sa montezi parchet laminat și plinte fără ajutorul unui specialist, în secțiunea următoare vei primi un scurt ghid despre cum sa îndeplinești cu succes aceasta sarcina. Să grupăm etapele în patru categorii principale care sunt ușor de atins chiar și pentru cei care au un sens practic mai puțin dezvoltat.

Recomandam sa vezi acest film înainte, pentru o idee de ansamblu asupra montajului:

Montajul unei pardoseli laminate nu este un proces extrem de complicat, dar va fi nevoie de mult efort, mai ales când vorbim despre o încăpere mare de care se ocupă cineva fara un alt ajutor. Astfel minim 2 persoane sunt necesare pentru acest job. Totuși, acesta nu este un motiv să fii descurajat dacă vrei să înveți cum să-ți amenajezi propria casă fără ajutor! Iată cum îl poți folosi pe podea.

Pregatirea zonei de montaj

Odata ce ai cumparat tot ce iti trebuie, trebuie sa te apuci de treaba si daca montajul va astepta cateva saptamani sau luni, pune materialele (in special placi de parchet) in pozitie orizontala la temperatura camerei pentru a evita deformarea lor sau impregnarea cu praf.

Oricum ar fi, să presupunem că ați decis că este timpul să instalați. Scoateți mobila și electrocasnicele din cameră și acum cimentul trebuie spălat pe jos, aspirat și acoperit cu un strat de șapă autonivelantă, pregătită în recipientul potrivit, exact conform instrucțiunilor date de producător, cu o rolă specială.

Umiditatea poate sa va distrugă întregul proces!

Uscarea sapei in functie de grosiemea ei va dura aproximativ 3 zile pana la o saptamana. Verificati umiditatea cu un aparat de masurat sau cu o bucata de plastic lipta pe podea cu band adeziva pe toate cele patru laturi. Daca a doua zi de dimineata nu este condens sub plastic puteti monta parchetul laminat.

Lista de materialele necesare

Cand am supus ca montajul incepe din magazinul de parchet ne refeream ca atunci incep intrebarile sau si mai bine la telefon cu reprezentantul de vanzari daca ati ales sa cumparti online.

Trebuie să știi de cât parchet ai nevoie. În general, dacă camera ta are 25 de metri pătrați, cel mai bine este să ai cel puțin 5% un plus de material pentru ca la montaj exista si pierderi.

Așa că cumpărați câți metri pătrați sunt necesari pentru această cameră pentru a pune plăcile de parchet la forma dorită, astfel încât pardoseala să fie plană și completă si sa respecte modelul de montaj stabilit. In funcție de varianta de montaj pierderile pot sa difere.

De ce este nevoie de Folie parchet

Apoi dupa pardoselile laminate aveti nevoie de: folie parchet din placi termoizolatoare din polistiren extrudat care se vor monta sub parchet.

Asigura un nivel ridicat de izolare termica si fonica dar are si rol de amortizare pentru diferite denivelari mai mici de 5%.

Folie de polietilena anti umezeala ajuat?

Ofera protectie la umezeala, mai exact impiedica orice tip de umezeala care ar putea sa ajunga in sapa sai intre in contact direct cu prarchetul.

Silicon umplutura spatii libere

Este de preferat sa fie cat mai apropiat de culoarea pardoselii pentru ca se foloseste acolo unde sunt necesare decupaje, tevi apa, suport calorifere, etc.

Plinte Parchet

Recomandam următoarele tipuri de plinta in funcție si de tipul plus locația proiectului de amenajare interioara:

 • Plinta Duropolimer
 • Plina MDF
 • Plina PVC
 • Plinte Aluminiu
 • Plinte Lemn

Zone cu umiditate crescuta musai duropolimer, pvc sau aluminiu, zone uscate MDF sau lemn. Nu uitați ca lemnul lucrează foarte tare la variații foarte mici de temperatură astfel in cât este ultima soluție.

Sapă autonivelanta sau sapa normala

Suprafața de montaj trebuie sa aibă o planeitate foarte buna, nu sunt acceptate zone concave sau convexe mari, abaterea nu trebuie sa fie mai mare de 5%

Lista unoletelor necesare montajului

 • ciocan cauciuc
 • ciocan rotopercutor
 • bormasina
 • fierastrau pendular
 • creion
 • cutter
 • banda adeziva
 • pistol adeziv
 • ruleta
 • echipament de protectie

Utilizarea foliilor, plăcilor izolatoare din polistiren extrudat

Dupa ce sapa s-a uscat va fi necesar sa aplicati folie PE (polietilena) si aici este bine sa aveti mult mai multe bucati de folie, fata de suprafata incaperii. Asta pentru ca se suprapun cu cativa centimetri in punctele de trecere de la o folie la alta, astfel incat apa sa nu patrunda in sau prin parchet.

Folosiți bandă adezivă pentru a plasa foliile transparente acolo unde le-au lovit. Dacă aveți țevi sau alte obstacole, folosiți un tăietor de hârtie pentru a înfășura lucrurile.

Plăcile izolatoare din polistiren extrudat sunt așezate pe folie PE, dar aceste groase nu se suprapun. Trebuie tăiat în interior, altfel nu se va potrivi cu un anumit număr de plăci pentru lungimea sau lățimea camerei.

După ce acoperiți toată camera cu el, lipiți-l deasupra. Cel mai bine este să începeți gresia pe o parte, evitând călcarea, deoarece materialul este moale și se poate deteriora, ceea ce duce la o calitate proastă a lucrărilor. Aplicare parchet

Montajul parchetului

Este timpul pentru un pas mare: montarea parchetului. La fel ca și în cazul plăcilor din polistiren, trebuie să știți dacă pot încăpea un anumit număr de plăci în lungime și lățime – dacă nu, trebuie să le tăiați la capăt, astfel încât întreaga suprafață să capete forma podelei.

Plăcile au un sistem de îmbinare prin dublu clic pe toate părțile, fiecare dintre acestea fiind conectată prin ridicare la 45 de grade, scândură cu scabdura și rând cu rând.

Folosiți din nou ferăstrăul pentru a tăia scândurile atașate la țevi, uși sau alte obiecte pentru a le oferi spațiu.

Trebuie sa faci masuratori precise, folosind ruleta pentru a marca datele obtinute astfel incat pardoseala sa fie optima fara a interfera cu toate elementele casei, precum caloriferele sau prizele.

Ar trebui să lăsați aproximativ 1.5 cm între parchet și perete asta in functie de grosimea parchetului dar si de producator.

Montaj Plinte

Odată ce ați finalizat montarea parchetului, este timpul să instalați ultimul element esențial – plinte. Acesta va fi plasat pe linia dintre ultimul rând de plăci și perete..

Va trebui să fixați plintele de perete cu dibluri și suruburi speciale. Trebuie să găuriți cu un burghiu dacă aveți pereți de cărămidă sau un ciocan rotopercutor dacă aveți pereți din beton.

Modelele de plinte duropolimer, pvc, mdf au și un canal pentru diverse cabluri, cum ar fi o sursă de alimentare, un cablu de internet sau fire de sistem audio.

De reținut! Nici un perete nu este perfect drept! Deci plinta se va monta numai dreapta în nici un caz după forma peretelui sau mai bine spus după denivelările lui.

Conlcuzie

Poate ca nu este cel mai simplu proiect DIY de care sa te apuci, dar cu putina răbdare si atenție sporita sigur o sa reușești însa dacă te consideri o persoana mai fără experiența in acesta zona mai bine renunti si sa apelezi la un profesionist!

Lasă un comentariu